Feb 23, 2011

Ne pute din gură, de aceea nu protestăm

Știrea "Cum poţi scăpa de respiraţia urât mirositoare", postată pe Jurnal.md, a acumulat peste 1800 de vizualizări în 3 ore; știrile de ordin politic abia dacă trag spre o mie. Am putea afirma faptul că poporul nostru s-a cam săturat de burtoșii de la șefia statului, dar cred că e vorba de altceva.

Nu avem bătrâni la Paris, ci măturători în Moldova

În jurul orei 9, la intersecția străzilor Plaicu Vârcălab și Augustul zilei de 31 am văzut o băbuță curățind zăpada în fața unui magazin (pentru copii, dacă nu greșesc). Abia mișcându-se, bătrâna reuși să-și facă lucrul destul de bine, dar ar fi de prisos să mai adaug câtă milă ar putea să-ți trezească.

Feb 21, 2011

„To do list” pentru moldoveni: Mănăstirea Rudi // START

Ajungând la culmea dezordinii, oamenii încearcă să-și „repare polițele” minții; o soluție aparent utilă a fost inventarea unei oarecare „To do list”, care seamănă cu cea pe care ți-o dă mama/soția când pleci la piață... doar că schimbăm componentele.

Ceva mai înainte am vizionat filmul „The Bucket List” cu Jack Nicholson și Morgan Freeman care, ambii fiind pe moarte, și-au întocmit un To do list pentru a putea spune în fața Domnului: Eu mi-am trăit viața. Noi moldovenii uneori pășim aproape de prăpastie; tot ne tentează să dispărem ca națiune, iar cei care ar dori să ne „cotropească” se sfiesc ca fetele mari... dar oricum, nu despre asta e vorba. Mulți moldoveni (în sensul dulce al cuvântului) și-au trăit viața cum citește un analfabet o carte: după desene. Uneori am și eu impresia că-mi irosesc timpul superficial, cufundat în teoria vieții, mulțumindu-mă să aflu despre bucuriile altor oameni, dar rar cât trec la „practică”.

„To do list” pentru moldoveni va fi o serie de articole (începem împreună cu Alexandru Gurdila) care, alocuri bazate pe propriile experiențe, alteori pe simple dorințe, vor încerca să ofere niște idei pentru cei care ar vrea să facă ceva și... nu știu ce. Articolele vor cuprinde toate categoriile posibile: Un film pe care merită să-l vezi; o piesă numai bună de ascultat; fă o excursie la... etc. Orice ce ar trezi vreun interes. De ce pentru moldoveni? Pentru că nu mă prea interesează ce-ar vrea să facă alte națiuni.

Feb 17, 2011

... și Sașok mă întreabă: "De unde wăi teroriști în Moldova?"

Zilele astea, în pauza de masă, îi spuneam lui Sașok (în lumea interlopă cunoscut ca Alexandru Gurdila) că am devenit deja paranoic față de turci, talibani, musulmani, caucazieni etc.

Feb 14, 2011

Hosni Mubarak este pe moarte sau își pregătește o plecare frumoasă?

După ce am aflat că Mubarak s-ar fi aflat în comă, acum citesc pe adevărul.ro un articol care trâmbițează asta:
"Mubarak este pe moarte, la un spital din Baden (Germania), scrie revista israeliană de limbă franceză JSS News, care precizează că Hosni Mubarak ar suferi de cancer în fază terminală."

Feb 13, 2011

Ne tragem din maimuțe și ne retragem în oi

Oficial am permis, practic - tre să merg să-l iau. Dar, chiar și așa, mă încăpățânez să mă gândesc la achiziționarea unei mașini. De ce? simplu: Îmi place să fiu "поближе к народу", după cum a spus politicianul rus Жириновский. Am impresia că dacă mi-aș lua o căruță, n-aș mai avea parte de micile delicii pe care mi le oferă transportul public.

Feb 11, 2011

Eghipedu în marșrutkă

Eu tot am vrut să scriu, da' Posmotrel cât posmotrel, uvidel ranișe: http://posmotrel.eu/2011/02/vsem-pohui/

Feb 10, 2011

La moldoveni boala este un hobby

Am observat „fenomenul” dat mai înainte... dar uitasem de el. Astăzi însă, venind spre lucru, am fost din nou martorul unei scene de acest gen.

În rutieră, o doamnă și un domn discutau aprins despre ceva/orice. Nu era greu să observi că din start discuția aborda problema... bolilor. Totul se rezuma la cât de rău se simt ambii și cât de jalnic este poporul moldovenesc fiindcă nu mai are timp nici măcar să-și vadă de grija sănătății. Discuții de acest gen le-am întâlnit destul de des în transporturile publice, în parcuri... chiar și când merg la bunei, rudele trebuie să se plângă de sănătate.

„Gheișele” posturilor TV

Citesc acum „Memoriile unei gheișe” de Arthur Golden și nu am putut să nu trag o linie de comparație între fetele de companie din Țara Soarelui-Răsare și prezentatorii de știri de la TV (vorbesc despre aspectul fizic, normal).

Feb 9, 2011

Apa care nu (mai) dă viață // VIDEO

Fără prea multe comentarii: BRAVO!


Nike – noul trend pentru „ultimul drum”

ATENȚIE: Conținut răutăcios!


Știrea în întregime e pe adevărul.ro.
Pe mine m-a dat gata, însă, logica tânărului. El s-a săturat de viață grea (e de înțeles), i-a decedat tatăl (trist) și îi era foarte dor de mama care era la muncă, de 5 ani, în Italia (îl cred, e greu). Băiatul din Tulcea, Cătălin, a decis să-și... spânzure zilele, paradoxal este faptul că a făcut-o acolo unde se presupune că s-a născut Iisus – în grajd.

Feb 8, 2011

Un „golănaș” cu chipul de ștrengar

Când este vorba să scrii despre tine, te copleșește o senzație duală:
  1. Ești ispitit să te lauzi un pic (dacă nu noi ne-am lăuda, atunci cine?),
  2. Totuși, îți dai seama că e mai bine să fii un pic modest... dar totuși, dacă nu noi ne-am lăuda, atunci cine? =)
Eu am decis să pornesc de la o afirmație a analistului politic Victor Gurău care, fiind un pic nemulțumit de un articol de-al meu, m-a și caracterizat pe loc: Un „golănaș” cu chipul de ștrengar.
Oi fi eu golănaș, ștrengar, poznaș, bleg, incult, mancurt, fraier și cum am mai fost numit... înseamnă că așa m-am afirmat și nu am să ofer scuze care nu mă scuză.

American Dream-ul utopicomunist

Rareori când intru în librărie cu o idee fixă de carte (autor/titlu). Acum știam ce vreau. Aveam ceva bani la mine, suficienți cât să spui că nu-ți ajung și mi-am zis să iau doar o carte, iar de nu va fi... nu am admis lipsa cărții.

De netăgăduit îs căile... librarilor – cartea nu era, ba mai mult, în loc de una, m-am ales cu două cărți... un prost obicei.

Prima am dat-o gata. Mi-a plăcut. Scrisă de Radu Pavel GHEO, cartea se numește „Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a”. Cartea relatează despre experiența unui cuplu care și-a petrecut un an în SUA. Cartea ne prezintă America (Seattle) dintr-o perspectivă care i-ar lua un Oscar filmului Matrix.

Fruits & Vegetables – чисто по молдавски pentru poporul român

Am mai primit o dovadă de ce determinativul „moldovan” devine, cu timpul, un cuvânt ce-a ajuns să concureze cu „mancurt”. 

Feb 3, 2011

OZN: Un shalom extraterestru pentru Ierusalim // VIDEO

Știrea o preiau de pe Jurnal.md (mai jos este și o explicație de-a mea). Ea sună cam așa:


"Un obiect zburător neidentificat și foarte luminos a fost surprins pe cerul Ierusalimului. A fost filmat din patru locuri, de oameni diferiți. Scena i-a lăsat pe toți cu gura căscată, iar specialiștii nu au nicio explicație.

Obiectul, de formă circulară, a fost văzut coborând încet spre centrul Orașului Sfânt, chiar deasupra Cupolei Stâncii, cea mai mare moschee musulmană din Ierusalim.

Apoi a clipit puternic, asemănător cu un bliț de aparat foto, dar de mii de ori mai intens. Brusc, OZN-ul a pornit spre cer cu o viteză uimitoare.

Primul clip apărut pe internet este datat 28 ianuarie, dar a fost urcat pe YouTube în ziua următoare, cu indicația că ar fi fost filmat la ora 1 noaptea, vineri spre sâmbătă.


 

Feb 2, 2011

Felicitări cu un An Nou Chinezesc comunist maozedongist!

Pe lângă faptul că se înmulțesc, sunt vânduți la organe și practică karate, au în sfârșit și chinezii parte de un dram de bucurie ce ține 15 zile – Anul Nou Chinezesc.

Noi, moldoveni care ne respectăm și respectăm sărbătorind avid orice sărbători internaționale, mai puțin pe ale noastre, am avut parte de o versiune demo a Revelionului țării de la răsărit. Evenimentul a avut loc în biblioteca numele căreia ar avea de-a face cel mai puțin cu China, Ion Creangă, din incinta teatrului „Licurici”.

M-am întrebat „de ce nu”? Și negăsind argumente care să mă oprească, m-am pomenit la sărbătoare.

Era și normal să întâlnesc în sală copii de la mai multe licee din capitală, care au fost „mituiți” cu câte o notă de 10 ca să apară la eveniment. Bun. M-am așezat și eu printre dânșii, mai că nu-ți dădeai seama că printre prichindei se afla și un nelău de 20 de ani.

Să fiu sincer, m-a atras mai mult faptul că la serbare era așteptat ambasadorul Republicii Popul(iste)are Chineze de la Chișinău, Răsăritenia Sa - Fang Li.