Jan 10, 2011

Coco Chanel: Drumul spre numărul 5

Alexandru Bîtcă pentru Jurnal.md

Astăzi se împlinesc 40 de ani de la moartea celebrei Coco Chanel, cea mai aclamată creatoare de modă și parfum a secolului trecut. Ea a fost femeia ce i-a dar culoare și aromă unui oraș, dezordinea cărui contrasta puternic cu tendințele lumii mondene. Viața sa ar putea fi expusă în 5 părți; drumul spre numărul 5.

1. Începutul:

Cea mai vestită femeie a Parisului a avut parte de o copilărie mai puțin fericită, născându-se la Saumur, Franța pe 19 august 1883, într-o familie săracă, altfel zis – o familie de rând. Pasiunea sa pentru articolele vestimentare își are rădăcinile în sânul familiei: tatăl ei, Albert Chanel, fiind un vânzător ambulant de țesuturi, iar mama sa, Jeanne Devolle, era croitoreasă. După moartea mamei, la vârsta de doar 33 de ani, Coco, după cum o alinta tatăl, este încredințată orfelinatului din Aubazine (1895-1900).
2. Debutul:

După o scurtă experiență de vânzătoare într-un magazin de galanterie, Coco Chanel își face debutul pe scena "Moulins La Rotonde", ca și cântăreață, cu riscul de a fi catalogată drept o femeie ușuratică. Cu o prestație modestă reușește, totuși, să devină preferata regimentului de cavalerie.

3. Spre „înalta societate”:

La vârsta de 25 de ani, îl cunoaște pe Etienne Balsan, primul bărbat din viața ei. Etienne era un „gentleman” bogat, care nu ezită să-i propună tinerei Coco să locuiască în castelul Royallieu. Astfel, aflându-se pe o nouă treaptă socială, timp de un an, Chanel este nevoită să învețe câteva dintre secretele înaltei societăți în care se afla. Totuși, Coco nu se simte în largul său nicăieri și se plictisește foarte repede de normele noului trai. Începe să-și coasă singură rochii și pălării, pentru a merge la vestitele curse, unde era o datorie ca lumea mondenă să-și etaleze bogăția vestimentară. Acolo se face repede remarcată. În timp, își deschide un mic salon de croitorie la parterul castelului, având drept clienți toată „crema” Parisului.

4. Chanel Modes:

Într-un final, se desparte de Balsan, pe care, de altfel, nu l-a iubit niciodată și se îndrăgostește de Arthur Capel, numit „Boy”, un englez cu un trecut misterios, pe care l-a întâlnit în modestul său salon de croitorie. Relația lor a durat 9 ani și, deși fiind iubită de Arthur, Coco este părăsită de acesta, „Boy” alegând să se însoare cu o englezoaică văduvă, doar pentru titlul de baron al tatălui următoarei soții. În 1919, de Crăciun, „Boy” sfârșește într-un tragic accident de circulație. „Am pierdut totul odată cu Arthur”, avea să spună Chanel 50 de ani mai târziu. Arthur Capel a fost primul om care a văzut în Coco aptitudini de creatoare de modă și afaceristă și îi finanțase deschiderea primului butic numit „Chanel Modes”, pe strada 31 Rue Cambon, din Paris. Ajutată de „Boy”, Coco creează primele modele de haine care au dat naștere „noii siluete” ce avea să-i aducă faima de apoi.
Dar nu numai hainele de la Chanel au inspirat o lume întreagă, dar și coafura sa. Părul lung o deranja pe Coco, așa că decide să și-l taie; astfel, Coco Chanel devine prima femeie din lume cu părul scurt.

5. Chanel n°5:

În 1913 Coco Chanel deschide alte două magazine la Deauville și Biarritz în Franța. În 1921 se lansează pe piața parfumurilor, convinsă că aromele de până atunci, pe baza de flori și musc, nu mai au viitor. Chimistul Ernest Beaux prepară o fragranță sintetică pe bază de aldehide și zahăr fermentat. Parfumurile erau turnate în niște sticluțe numerotate de la 1 la 5 și de la 20 la 24. Stilista a ales până la urmă doar numărul 5, căruia nu i-a schimbat numele. Denumirea de "Chanel n°5" a fost un șoc în acea epocă în care parfumurile aveau nume imaginare și fantastice. Șoc-ul mai mare a fost însă confecția nonconformistă: o sticlă dreptunghiulară de cristal transparent. Chanel n°5 devine parfumul cel mai vândut în lume.

Gabrielle „Coco” Chanel moare la vârsta de 87 de ani, într-o duminica, cu exactitate - pe 10 ianuarie 1971 în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris.


1 comentarii:

mildan said...

Si filmul este foarte frumos pe mine m-a impresionat in mod deosebit, l-am vazut pe Videomix adineauri...
http://video.rol.ro/coco-avant-chanel-2009mitul-ei-secret-kingdom-release-53852.htm